Nyheter

Nyheter


9 december – den internationella anti-korruptionsdagen

Den 9 december 2005 trädde Förenta nationernas konvention mot korruption (UNCAC) i kraft och den internationella antikorruptionsdagen instiftades. Det vill Statskontoret uppmärksamma med några lästips.

Film om den statliga värdegrunden

Myndighetschefer berättar om de sex principerna som ingår i den statliga värdegrunden. De gäller för alla som arbetar i staten – oavsett var och vad du jobbar med.

Ny skrift om jäv i offentlig tjänst

Saklighet och opartiskhet är en förutsättning för att du och den myndighet där du arbetar ska kunna fullgöra ert uppdrag på ett demokratiskt, effektivt och rättssäkert sätt. Detta gör att alla som bor i Sverige kan lita på myndigheterna och på dig som offentligt anställd.

Ny skrift om den statliga värdegrunden

För att skapa förutsättningar för en god förvaltning som är demokratisk, effektiv, rättssäker och fri från korruption är det viktigt att alla statsanställda känner till och förstår den statliga värdegrunden.

Bisysslor i offentlig förvaltning – en förtroendefråga

Den offentliga förvaltningen är en grundsten i det svenska demokratiska systemet. Det är därför av största vikt att förvaltningen har medborgarnas fulla förtroende. Förbudet för de offentliganställda att ha förtroendeskadliga bisysslor bidrar till att upprätthålla detta förtroende. En ny studie från Statskontoret visar hur myndigheter, kommuner och regioner hanterar sina anställdas bisysslor och ger förslag på hur arbetet med de offentliganställdas bisysslor kan stärkas.