Ny på jobbet

Ny på jobbet

Amir sitter hemma i soffan och pratar med sin partner Robin om dagens händelser på kontoret. Han har ju trivts bra under sina två månader på nya jobbet. Det är bra och trevligt folk. Men idag när sommarfesten kom upp så blev det en jobbig stämning.

Amir frågade bara hur det brukar vara när Pelle skrockande sa ”Det är alltid en trist och tragisk historia med en öl och en korv innan alla går hem sex eller halv sju.”

Kajsa blev upprörd och frågade Pelle ”Tycker du att man ska slå klackarna i taket på skattebetalarnas bekostnad, du glömmer alltid bort att vi faktiskt jobbar i staten. Det märks så tydligt att du alltid har jobbat privat innan. Du fattar verkligen inte grejen med att vara statsanställd. Det är bara förmåner hit och dit för dig.”

Pelle blev arg och kontrade med ”Man behöver inte ha en kass personalpolitik för att man är en myndighet. Man behöver inte heller vara en paragrafryttare som inte gillar att ha kul, alla behöver inte vara som du Kajsa.”

När Amir berättar för Robin så säger han att det kan väl inte vara så farligt med en kul sommarfest? Robin reagerar starkare på tonen mellan kollegorna och frågar om det brukar vara en sån ton mellan kollegorna? Amir säger att han har märkt att det är rätt hårt och ger sig in i en detaljerad beskrivning av det senaste mötet och alla turer och olika åsikter som fanns i rummet.

Robin är intresserad och ställer massa frågor. Amir känner sig tryggare i sitt agerande på jobbet efter att ha fått massa bra tips och råd.


Diskutera

  • Vad ser du som problematiskt i den här situationen?
  • Hur skulle du göra om du var Amir?
  • Hur mycket är ok att berätta för sin partner eller en vän om arbetet?