Konferensen

Konferensen

Samir har arbetat ett par år på myndigheten. I början tyckte han att allt fungerade bra men nu är cheferna bara lojala med ledningen. Personalen går på knäna och flera kollegor har på senare tid blivit sjukskrivna för stress.

Samir har själv lyckats ha en rimlig arbetsbelastning och har tidigare haft en bra dialog med sin chef. Efter omorganisationen har Samir fått en ny chef. Samir tycker chefen lyder ledningens minsta vink och på enheten pratar alla om att de inte alls får något stöd av chefen. Trycket bara ökar. Samir har börjat fundera på att söka nytt jobb men har inte haft ork till det efter jobbet.

Han arbetar just nu med ett riktigt svårt ärende. Ett företag är beroende av myndighetens beslut för ett avtal som är värt stora belopp. Samir har träffat företagets kontaktperson, Adam, flera gånger och har haft en bra dialog med dem.

Samir är nu på en stor konferens och springer på Adam. Samir och Adam hamnar bredvid varandra på lunchen men Samir är nöjd med att han lyckas avstyra Adams försök att fiska efter information om hur det går med ärendet. I stället fick han in samtalet på sport och semesterplaner. Adam ställde också lite frågor om hur det är på myndigheten efter omorganisationen.

Paneldiskussionen där Samir medverkar drar ut på tiden. Det börjar bli bråttom om han ska hinna med flyget. När han väl kommer ut står Adam där och ska kliva in i en taxi. Adam ser att Samir är jagad och frågar om Samir vill åka med ut till flygplatsen. Samir hoppar tacksamt in i taxin.

Samir tittar på klockan och drar en lättnadens suck. Är trafiken ok kommer han att hinna med flyget. Adam drar försiktigt igen upp hur det går med ärendet och undrar om det är något företaget kan göra för att snabba på handläggningen och för att få ett positivt beslut. Samir blir lite obekväm och säger att han inte kan prata om det nu. I stället fortsätter han diskussionen från lunchen.

Precis innan Samir hoppar ur taxin säger Adam ”Om du vill hänga med på match någon gång så är det bara att säga till. Vi har massa gratisbiljetter som sponsorer. Men nu är vi ju framme, spring nu så du hinner med flyget.”

Samir tar sin väska och springer mot säkerhetskontrollen. Adam betalar taxin, hans flyg går först senare så han har gott om tid.


Diskutera

  • Vilka problem ser du med den här situationen?
  • Vad hade Samir kunnat göra annorlunda?
  • Vad tycker du att Samir kan göra i efterhand?