Sommarvikarien

Sommarvikarien

Jasmine sitter i avslutningssamtal med Ebba, som har haft ett 10 månaders vikariat på myndigheten. Ebba har stormtrivts under sin tid på myndigheten och gjort ett mycket bra arbete men nu är Daniels föräldraledighet slut och han kommer tillbaka.

Ebba hade hoppats att det skulle bli en annan tjänst ledig, men så har det tyvärr inte blivit. Ebba är därför lite ledsen och vet inte hon ska göra.

Jasmine vill gärna uppmuntra Ebba och klappar henne vänligt på knät och säger ”Du som är så ung och vacker ska inte vara orolig, du kommer att hitta ett nytt arbete”.

Efter samtalet med Ebba har Jasmine möte med avdelningschefen Lars. Lars berättar att det kommer finnas ett behov av tillfällig förstärkning under sommaren och att han avser att ta in en sommarvikarie. Jasmine tänker direkt på Ebba men Lars förklarar att han redan har en kandidat och att han bara behöver hjälp med formalian av Jasmine.

Lars har tänkt anställa Sara, sin brorsdotter som precis har blivit klar med sin examen. När Jasmine ändå tycker att Lars bör överväga om inte Ebba skulle vara bättre lämpad för vikariatet, ryter Lars ifrån och säger med ganska hård röst att han som erfaren chef vet bättre och här ska inte någon handläggare från HR komma och ha åsikter.

”Se till att ha beslutet i ordning till imorgon bitti, så skriver jag på” säger Lars innan han bryskt reser sig och lämnar rummet.


Diskutera

  • Vad är problematiskt med den här situationen? Varför?
  • Vad skulle du göra om du vore Jasmine?
  • Vad skulle det kunna leda till?