Debatten

Debatten

På Myndigheten för mänskliga rättigheter (MMR) har man världens bästa och viktigaste jobb, det tycker åtminstone de anställda. Även hos allmänheten finns ett relativt starkt stöd för myndighetens arbete, men då och då ifrågasätts MMR:s existens av politiker från några olika riksdagspartier.

I en reportageserie i en av de stora tidningarna granskas flera myndigheters kostnader för personalaktiviteter. När turen har kommit till MMR uppdagas att de senaste årens julbord och personalfester blivit anmärkningsvärt dyra. MMR betalar överlägset mest per person av de granskade myndigheterna.

Det verkar dessutom saknas dokumentation även på andra utgifter och en artikel kommer att handla om att reportrarna inte får de handlingar som de begärt ut.

De kritiska rösterna bland riksdagspartierna vaknar till liv igen och i rapporteringen glider debatten snart över till att handla om MMR egentligen borde avskaffas helt och hållet.

Mehdi, Olof och Sara, tre medarbetare på MMR, följer debatten noga och det diskuteras friskt i fikarummet. Sara tycker att ledningen borde ge sig in i debatten och försvara MMR.

– De där politikerna förstår ju inte vårt uppdrag! Och dessutom sprids det ju massa påhittade saker om oss på Twitter! Jag ägnade halva kvällen igår åt att läxa upp en massa stollar. Det borde faktiskt inte bara vara mitt ansvar.

Mehdi tycker tvärtom att ledningen inte alls ska gå i svaromål.

– Det är faktiskt inte vår roll och dessutom har vi ju ingen trovärdighet just nu efter den där granskningen. Det är faktiskt pinsamt att vi som har så hög svansföring inte har koll på ekonomin.

Olof suckar.

– Men det tar ju helt orimligt mycket tid att hantera det här. Jag har deadline på mitt stora projekt nästa vecka och allt jag ägnat mig åt den här veckan är att leta fram och lämna ut en massa handlingar och mejl. Som om det skulle vara viktigare än det som faktiskt är vårt kärnuppdrag!


Diskutera

  • Vad tycker du är problematiskt i den här situationen?
  • Diskutera medarbetarnas olika åsikter och ageranden!
  • Skulle något liknande kunna hända i er verksamhet?