Lite får man tåla

Lite får man tåla

Axel har jobbat länge på myndigheten. Vissa av personerna han kommer i kontakt med genom jobbet har han nu känt i flera år. Det han tycker är jobbigt är när de också kommer fram till honom på stan när han är ledig och vill prata om sina ärenden. Han tycker det är svårt att hantera det, framförallt när han är ute med barnen.

Det är också svårt när de skickar kontaktförfrågningar på Facebook. Axel tycker inte det känns bra att ha dem som vänner där, men det är ju en liten ort och han vill inte få rykte om sig att vara arrogant. Vissa är ju också föräldrar till barnens kompisar.

Idag fick han ett riktigt obehagligt samtal. Det var Elin som han meddelade ett avslag till i förra veckan. Elin skällde och grät i telefonen. Axel vänjer sig aldrig vid de där samtalen. Det är obehagligt men som hans chef brukar säga: ”Lite får man tåla”.

Men den här gången var det värre än vanligt. Elin sa att det var väl lätt för någon som lever ett perfekt liv och kan åka till Mallis på loven att fatta beslut om andra människors liv som inte ens kan drömma om sånt. Axel tänker att det kan hon bara ha fått veta från någon av hans vänner eller från Facebook. Han har ju inte Elin där, som tur är, men hon har tydligen fått reda på det i alla fall. Sen fortsatte Elin att prata om Axels perfekta liv, barn och hus i den fina delen av stan.

Efter att ha avslutat samtalet sitter han alldeles skakig och vet inte riktigt vad han ska ta sig till. Han börjar tvivla på om han fattat rätt beslut och om han har provocerat fram reaktionen hos Elin. Borde han prata om det här med någon? Nja, tänker han, det är ju inte en sån arbetsplats där man pratar om svagheter direkt, det är rätt tävlingsinriktat.

På kvällen har Axel svårt att sova. Samtalet med Elin ekar i huvudet och så är det ju det där med Facebook. Han går upp och stänger ner sitt konto. Det går inte längre. Han funderar också på att skaffa hemligt nummer men det spelar väl ingen roll när alla vet var man bor i den här stan. Han sitter vid köksbordet och grubblar hela natten.


Diskutera

  • Vad ser du som problematiskt i den här situationen?
  • Hur kan man stötta Axel i den här situationen som kollega och som chef?
  • Skulle något sånt här kunna hända i vår verksamhet?