Granskningen

Granskningen

”Läste ni om den stora granskningen av bisysslor och jäv i går?” frågar Kalle på lunchen. Mia blir nyfiken, ”Nej vad handlade den om?” Kalle berättar om anställda som har haft en massa sidouppdrag som rört jobbet och hur en hel myndighet åkt dit i en granskning.

Det var tydligen ingen koll alls på det där. Ett företag som hade fått ett beslut emot sig hade tipsat journalisten som börjat gräva. ”Förstår inte hur man kan vara så oproffsig eller hur man ens har tid med massa efter jobbet”, säger Kalle.

Med vid bordet sitter Noor och Alex rätt tysta under samtalet och kastar några blickar mot varandra. Efter lunchen smiter Noor in på Alex rum och tar upp diskussionen.

Noor: Tror du vi måste prata med chefen? Jag vet inte riktigt om min blogg och mitt twittrande kan ses som en bisyssla eller som att jag är jävig. Men jag vill ju inte att vi ska åka dit på nåt? Jag vet ju att myndigheten inte gillar medarbetare i sociala medier så jag har ju kört ett alias men några vet ju. Tänk om nån tipsar? I förra veckan var jag rätt kritisk mot ett av våra egna beslut på bloggen?

Alex: Nej jag tycker inte det. Du opinionsbildar ju bara. Det är värre för mig. Jag har ju precis fått ett nytt uppdrag här på jobbet som är jättespännande, men jag vill ju inte hoppa av min styrelsepost. Ingen har frågat mig om jag har en bisyssla, så jag har skippat att berätta. Jag var rädd att inte få chansen då eller behöva säga upp styrelsen. Jag tycker ju att det är så kul att sitta med.

Noor: Men det Kalle sa då? Är vi oproffsiga bara för att vi tycker nått vid sidan av jobbet? Jag har ju till och med varit med och fattat beslut som jag kanske inte håller med om privat.

Alex: Klart du är! Det är ju jag med. Man måste ju kunna lita på att vi klarar att göra skillnad på det eller hur? Jag förstår verkligen inte vad min chef ska ha med det att göra, det var inte så där jag jobbade förut. Ibland längtar jag tillbaka till det privata, mycket enklare.


Diskutera

  • Ser du något problematiskt med den här situationen?
  • Hur skulle du göra om du var Noor och Alex?
  • Har du varit med om något liknande?