Samhällsinformationen

Samhällsinformationen

Sebbe och Ali har en hetsig diskussion om ministerns artikel på DN Debatt idag. Ali, som har varit Sebbes chef ett bra tag, förstår fortfarande inte att det blir så här varje gång Sebbe tycker regeringen gör fel eller kommer med felaktiga uppgifter.

De har ju haft den här diskussionen förr, på den här myndigheten skriver vi inte repliker och går i svaromål mot ministern. Ali håller ju med Sebbe om att faktafelen är onödiga men vad ska man göra? Det är jobbigt när Sebbe anklagar honom för att inte ha någon professionell integritet. Han har försökt förklara att vi jobbar på regeringens uppdrag och ska inte driva opinionsbildning. Det har myndighetschefen bestämt!

Sebbe bemötte invändningen igen med att myndigheten ska främja ökad kunskap på sitt område som förvaltningsmyndighet och att sist han kollade skulle myndigheten vara objektiv och opartisk. Ali tänker att han var lite hård mot Sebbe innan han gick när han sa att ”Vi är inte aktivister, vi jobbar på en myndighet. Kom ihåg det!”

Ali håller ju egentligen med nya myndighetschefen om att de måste sluta marknadsföra myndigheten i tid och otid. Han tycker att det är klokt att vara den neutrala och lite trista myndigheten som har korrekt information men som inte står på barrikaderna och driver opinion.

Dagen efter vaknar Ali och slår upp morgontidningen. När han kommer en bit in i tidningen ser han en artikel om myndigheten och precis det Sebbe var inne på i går.

En anonym källa som arbetar på myndighet har uttalat sig om att det är synd och skam att regeringen inte kan vara bättre påläst och att myndigheten saknar ryggrad att gå ut och korrigera ministern öppet.

Sebbe läser vidare: ”Förut var vi mer självständiga, men nu ska vi lyssna noga på vad ministern vill ha. Kulturen har ändrats och det går att ifrågasätta om myndigheten ens kan betraktas som objektiv nuförtiden.”

När Ali kommer till jobbet pratar alla om artikeln och ett mejl väntar från myndighetschefen om att han ska infinna sig direkt.


Diskutera

  • Vad är problematiskt i den här situationen?
  • Hur bör Ali agera nu?