Rekryteringen

Rekryteringen

Daniel trivs bra på sin nya arbetsplats, det har varit lätt att komma in i gänget. Efter 10 år på den tidigare arbetsplatsen var det dags att byta jobb. Men han ville helst vara kvar i staten och så blev det också.

Han tycker att det känns spännande att jobba på en mindre myndighet där man kan få inblick i hela verksamheten och där allt inte måste vara så formellt hela tiden. Daniels nya chef, Sofia, är väldigt driven och har hittills gjort ett sympatiskt intryck.

Efter ett tag på myndigheten börjar Daniel känna att saker och ting kanske sköts lite väl informellt. Han uppskattar i och för sig att man kan spåna fram idéer i korridoren och det snabbt kan bli verkstad men han frågar sig också om det alltid blir så effektivt och genomtänkt i slutändan. Å andra sidan har han ju inte hört någon annan kollega klaga på detta. Och Sofia sa på förra mötet att departementet var nöjda.

När man tänker på trollen. Sofia sticker in huvudet på Daniels kontor. Hon är i farten men vill be Daniel om "en tjänst". I snabba korta meningar förklarar hon att rekryteringen av specialisten som dragit ut på tiden nu gått in i slutskedet men att hon själv inte kan sitta med på sista intervjuomgången eftersom den sökande är en nära vän.

- Du kan väl ta det? Säger hon till Daniel. Detta är prio nu och det tar inte så lång tid. Och det är en riktigt bra person. Men jag vill höra dina synpunkter sen!

Daniel hinner knappt öppna munnen innan Sofia sprungit vidare. Samtidigt plingar det till i mejlen. Intervjun är bokad och CV:t är bifogat. Verkar ha helt rätt kompetens och erfarenheter.

Daniel känner sig ändå inte helt bekväm med situationen men bestämmer sig för att ignorera det, han vill ju inte framstå som krånglig.

I sin återkoppling till Sofia har Daniel efter intervjun inga invändningar mot den sökande. Sofia ser nöjd ut. Tillbaka på rummet googlar Daniel ändå den sökandes namn. Bland det första som kommer upp är bilder på Sofia och personen i privata sammanhang.


Diskutera

  • Vad tycker du är problematiskt i den här situationen?
  • Hur skulle du göra om du var Daniel?
  • Skulle något liknande kunna inträffa på din myndighet?