Relationer och konsulter – Var går gränsen?

Relationer och konsulter – Var går gränsen?

Del 1

Ellen har projektlett införandet av ett nytt ekonomisystem på myndigheten. Det har varit en lång process, och inte helt problemfritt, men nu är systemet infört och allt verkar fungera som det ska.

Under införandet har Ellen arbetat tillsammans med flera konsulter och speciellt mycket har Ellen arbetat med Jan. Ellen och Jan har kommit riktigt bra överens och ganska ofta äter de lunch tillsammans. En dag, efter ett riktigt intensivt arbetsmöte där de har hunnit långt, äter Ellen och Jan lunch på en krog i närheten av jobbet. När Ellen har ätit passar hon på att gå på toaletten. Väl tillbaka ute i restaurangen har Jan redan betalat lunchen med sitt kreditkort.


Diskutera

  • Hur skulle du reagera? Motivera.
  • Kan relationen förstöras av att man tackar nej? Motivera ditt svar.
  • Hur säger man ifrån på bästa sätt?

Del 2

Som alltid när man arbetar mycket tillsammans med varandra har Ellen och Jan hunnit prata om en del annat än jobb också. Därför vet Ellen att Jans stora intresse utanför jobbet är musik, att han spelar i ett rockband och har känningar lite varstans i branschen.

Jan å sin sida vet att Ellens stora idol är Bruce Springsteen och att hon alltid försöker gå på hans konserter i Sverige. Den här gången har Ellen däremot inte lyckats få tag på biljetter till Springsteens konsert på Ullevi i sommar.

I dag är det projektets sista möte och Jan och hans kollegor har tagit med sig en tårta som de bjuder på. I slutet av mötet skrattar och skojar alla projektdeltagarna om de olika problemen som de har stött på under arbetet.

Även om ekonomisystemet nu är infört vet Ellen att det inte är sista gången de träffar leverantören – nya anpassningar och små förändringar kommer att kräva konsultinsatser. Det är ändå på något sätt lite trist att skiljas från de som man arbetat med under lång tid.

Till sist är det dags för konsulterna att gå och det blir ett spontant kramkalas. Allra sist säger Jan tack och hej då till Ellen och samtidigt ger han henne ett kuvert. ”För att jag vet hur mycket du tycker om the Boss” säger Jan innan han försvinner.


Diskutera

  • Vad ser du som problematiskt med den här situationen?
  • Var går gränsen för en relation mellan en konsult och en statsanställd? Vad är ok att ta emot?
  • Om detta skulle hända en kollega, vilka råd skulle du ge till kollegan om hur hon bör hantera situationen, både internt på myndigheten och gentemot konsulten?